Doskonale gasi pragnienie (mała zawartość soli), bardzo odżywczy, idealny do dalszego przetwarzania, (jako baza zupy, sosów oraz innych dań), gęsty.
Pomidory zawierają dużą dawkę witaminy A, B i C, PP, K (właściwości przeciwzakrzepowe) oraz żelaza i potasu; obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe i pektyny (miękki błonnik) obniżają zawartość cholesterolu we krwi.
Sok pomidorowy jest niskokaloryczny i bardzo odżywczy. Pomidory są bogactwem pierwiastków mineralnych m.in.: potas ( działa moczopędnie, obniża ciśnienie), wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, kobalt. Pomidory zawierają likopen – który w 35 % zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Likopen jest jednym z najlepszych antyutleniaczy. Reakcja utleniania powoduje artretyzm, choroby serca. Podczas obróbki termicznej pomidorów dochodzi do zerwania niektórych wiązań chemicznych, w wyniku czego likopen przekształca się w związek o wiele łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu. Poziom likopenu we krwi po zjedzeniu przetworów pomidorowych jest 2-3 razy wyższy niż po spożyciu świeżych pomidorów.
Składniki: 99,9% soku ze świeżych pomidorów, napar z selera, ziela lubczyku, sól, pieprz, kolendra.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu:
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany: 3,1 g
w tym cukry 2,5 g
Błonnik 0,6 g
Białko <0,5 g
Sól 0,15 g
Wartość energetyczna w 100 ml produktu: 53 kJ / 13 kcal
pojemność: 250 m