Polskie jabłka dla pracowników.
W naszych zestawach świeżych owoców i warzyw najczęściej pojawiają się smaczne i aromatyczne jabłka od rolników, z którymi współpracujemy od lat. Z uwagi, że w możemy zaoferować różne gatunki jabłek poniżej przedstawimy ich gatunki oraz opiszemy ich smak.
Wczesne odmiany jabłek:
- Delikates - Delikates ma drobnoziarnisty, bardzo kruchy biały miąższ i gładką zielono-żółtą skórkę z dużym czerwonym rumieńcem. W początkowym okresie zbiorów są słodkie, twarde, soczyste, w późniejszym okresie podczas przechowywania robią się kruche,
- Papierówka - stara polska odmiana jabłek o jasnym żółtym zabarwieniu (chyba wszyscy ją znają). Na początku mają kwaśny smak, w miarę dojrzewania staje się słodsze i bardziej kruche,
- Antonówka - kwaśne, twarde, soczyste, w późniejszym okresie podczas przechowywania robią się kruche,
- Paulared - mają kremowy biały bardzo smaczny miąższ i woskowy nalot na skórce. Świeżo po zerwaniu są twarde, ale wraz z przechowywaniem miękną co jest dla nich charakterystyczne,
Zimowe odmiany jabłek:
Jabłka te dojrzałość osiągają od
- Szampion (czampion)- słodkie, soczyste, twarde,
- Ligol - twarde, bardzo soczyste, mają słodko-kwaskowaty smak, Skórka jest mocna, błyszcząca i lekko tłusta w dotyku
- Gloster - soczyste, twarde, słodko-kwaśny smak i drobnoziarnisty zielonkawy miąższ. Owoce są stożkowate i prawie w całości pokryte karminowym rumieńcem,
- Gala - chrupiące, bardzo soczyste, o słodkim smaku i aromacie
- Red Jonaprince (PRINCE) - posiada bardzo twardy i silnie zwarty miąższ o kremowo- żółtym kolorze i bardzo słodkim smaku z delikatną nutą kwasowości,
- Golden Delicjusz (Delicja) - mają kremowo-żółty miąższ, winno-słodki smak. Jabłka są aromatyczne i soczyste, twarde,
- Alwa - słodkie, soczyste, twarde, biały miąższ, skórka delikatna Miąższ jest kremowo biały, ścisły, jędrny, soczysty, winno-słodki, lekko aromatyczny.
- Cortland - lekko słodkie, soczyste, kruche, biały miąższ, delikatna skórka, idealne do konsumpcji oraz przetworów,
- Lobo - soczyste i kruche, o słabym aromacie i kwaskowato-słodkim smaku, , skórka lekko twarda
- Idaret - winno - słodkie, twarde,
- Malinówka - Miąższ jest biały, bardzo soczysty i chrupki. W smaku to jabłko posiada nutę truskawkową i malinową i niezwykle intensywny zapach,
- Topaz - słodko - kwaśny, twarde, bardzo aromatyczny
- Rubin - soczyste, słodkie o nieco winnym smaku, w późniejszym okresie przechowywania robią sie kruche.
- Szara reneta, boskop - kwaśny, twarde, ma charakterystyczną matową, szaro-oliwkową skórkę, doskonale nadaje się do wypieków.

Owoce suszone i bakalie
Zapraszamy do kontaktu!
