Polskie jabłka dla pracowników.

W naszych zestawach  świeżych owoców i warzyw najczęściej pojawiają się smaczne i aromatyczne jabłka od rolników, z którymi współpracujemy od lat. Z uwagi, że w możemy zaoferować różne gatunki jabłek poniżej przedstawimy ich gatunki oraz opiszemy ich smak. 

Wczesne odmiany jabłek:

- Delikates - Delikates ma drobnoziarnisty, bardzo kruchy biały miąższ i gładką zielono-żółtą skórkę z dużym czerwonym rumieńcem. W początkowym okresie zbiorów są słodkie, twarde, soczyste, w późniejszym okresie podczas przechowywania robią się kruche,

- Papierówka -  stara polska odmiana jabłek o jasnym żółtym zabarwieniu (chyba wszyscy ją znają). Na początku mają kwaśny smak, w miarę dojrzewania staje się słodsze i bardziej kruche,

- Antonówka -  kwaśne, twarde, soczyste, w późniejszym okresie podczas przechowywania robią się kruche,

- Paulared -  mają kremowy biały bardzo smaczny miąższ i woskowy nalot na skórce. Świeżo po zerwaniu są twarde, ale wraz z przechowywaniem miękną co jest dla nich charakterystyczne,

 

 

 Zimowe odmiany jabłek:

Jabłka te dojrzałość osiągają od 

 Szampion (czampion)- słodkie, soczyste, twarde,

- Ligol - twarde, bardzo soczyste, mają słodko-kwaskowaty smak, Skórka jest mocna, błyszcząca i lekko tłusta w dotyku

- Gloster - soczyste, twarde, słodko-kwaśny smak i drobnoziarnisty zielonkawy miąższ. Owoce są stożkowate i prawie w całości pokryte karminowym rumieńcem,

- Gala - chrupiące, bardzo soczyste, o słodkim smaku i aromacie

- Red Jonaprince (PRINCE) - posiada bardzo twardy i silnie zwarty miąższ o kremowo- żółtym kolorze i bardzo słodkim smaku z delikatną nutą kwasowości, 

- Golden Delicjusz (Delicja) - mają kremowo-żółty miąższ, winno-słodki smak. Jabłka są aromatyczne i soczyste, twarde, 

- Alwa - słodkie, soczyste, twarde, biały miąższ, skórka delikatna Miąższ jest kremowo biały, ścisły, jędrny, soczysty, winno-słodki, lekko aromatyczny.

- Cortland -  lekko słodkie, soczyste, kruche, biały miąższ, delikatna skórka, idealne do konsumpcji oraz przetworów,

- Lobo - soczyste i kruche, o słabym aromacie i kwaskowato-słodkim smaku, , skórka lekko twarda

- Idaret -  winno - słodkie, twarde,

- Malinówka -  Miąższ jest biały, bardzo soczysty i chrupki. W smaku to jabłko posiada nutę truskawkową i malinową i niezwykle intensywny zapach,

- Topaz -  słodko - kwaśny, twarde, bardzo aromatyczny

- Rubin -   soczyste, słodkie o nieco winnym smaku, w późniejszym okresie przechowywania robią sie kruche.

- Szara reneta, boskop - kwaśny, twarde, ma charakterystyczną matową, szaro-oliwkową skórkę, doskonale nadaje się do wypieków.

 


Jabłka dla firm

Czy wiesz, że polskie jabłka mogą być bardzo zdrowym, a jednocześnie najtańszym benefitem dla Twoich pracowników ? 

Zapraszamy do kontaktu!

parallax background
Dbaj o swój zespół!

Podaruj im energię w postaci świeżych warzyw i owoców